Caminaires de les Faldes del Montseny

Caminaires de les Faldes del Montseny

divendres, 14 d’octubre del 2022

Camino de Santiago 2022: Somport-Puente la Reina/Gares

 



Participants: 34 Caminaires.
Sortida de les Faldes del Montseny: 28 de setembre 2022.
Tornada des de Jaca: 6 d'octubre 2022.

Els viatges d'anada i tornada els hem fet amb autocar per facilitar el desplaçament per a tothom.
Durada dels viatges: 5 hores amb parada inclosa a meitat del trajecte per descans del conductor i viatgers.

Els desplaçaments per iniciar l'etapa, de suport i retorn els hem fet amb l'empresa local "Autocares Esteban". El seu servei ha estat molt satisfactori, especialment per la qualitat humana i professional dels conductors que ens han acompanyat i assessorat.

El nostre lloc de residència ha estat el Gran Hotel de Jaca***. Un hotel amb molta història, ben conservat, i que ens ha ofert uns serveis que valorem molt satisfactòriament.


Jaca ha estat el nostre lloc de residència.
Primera capital del Regne d'Aragó, actualment és la capital de la Jacetania, té 13.300 habitants. Aprofitem la nostra estada per conèixer-la millor.

El diumenge, dia de descans, la Pilar ens acompanya per fer una visita guiada a la ciutat.
Jaca va mantenir les muralles fins a començaments del segle XIX. El primer eixample que es va construir va ser als voltants del "Paseo de la Constitución", just on es troba el nostre hotel.

Entrem a la ciutat vella per la  Calle del Carmen. Ens aturem al voltant de la reproducció del "sueldo jaqués". L' encunyació de moneda era un dels privilegis reials que Jaca va mantenir fins el s. XIX.


Seguim per la Calle Mayor on es troba l'Ajuntament. Travessa tot el casc antic en sentit est-oest.
Al primer pis és on eetà ubicat el "Salón del Consejo de Ciento" que es va reunir per primera vegada l'any 1238. Los "cien buenos hombres de Jaca" s'encarregaven del govern de la ciutat.

La seva façana és d'estil renaixentista-plateresc  i està datada l'any 1544. A la part superior de la portada es troba l'escut de la ciutat, al centre de l'escut veiem la creu de doble travessa que significa que la ciutat és seu bisbal.

A l'interior de l'Ajuntament es troben les campanes. La més gran tocava les hores, la mitjana els dos quarts i la petita els quarts. Fins al 1970 van ser a la Torre del Reloj donant l'hora oficial de Jaca.
Seguim la visita fins a la Torre del Reloj. Es va construir l'any 1445 per ordre del bisbe per ser la presó eclesiàstica, però aviat va ser adquirida pel "Merino" que era l'encarregat de recaptar els impostos del rei. Va ser el 1599 quan va passar a propietat de l'Ajuntament, es va tornar a convertir en presó i s'hi van instal·lar les campanes de les hores, mantenint-se en aquest ús fins 1955.
Actualment és la seu de la "Comunidad de Trabajo de los Pirineos".

Hi destaca la presència d'una escultura de l'autoproclamat primer rei d'Aragó: Ramiro I, obra del català Ramon Casadevall, que la va realitzar mentre feia la mili a Jaca, l'any 1972.
Ramiro I  (1006-1063) va viure quasi permanentment en guerra i morí en batalla intentant conquerir la població de Graus als sarraïns.

A la mateixa plaça, està situat el palau del Marqués de la Cadena, únic títol nobiliari de la Jacetania, que està catalogat d'estil modernista, però que es troba en molt mal estat de conservació.

Seguim pels carrers estrets de la ciutat mediaval per on estava situat el barri jueu, del qual no queden restes. 
Arribem a l'Alberg de Pelegrins, que ocupa una part del que va ser l'antic hospital medieval.

A l'interior de l'alberg es troba una imatge de Sant Joan que procedeix de l'antiga església de l'hospital.

Al segle XVI l'antic hospital de pelegrins va ser renovat i convertit en hospital general. Va estar en funcionament fins a finals del s.XX quan va entrar en funcionament el nou Hospital de Jaca.

Pugem pel carrer Bellido i passem pels carrers gremials. Han perdut els seus noms mediavals, però es conserva la "Calle Zocotín" un diminutiu de "zoco", és a dir, "mercadillo". Actualment s'hi continua celebrant el mercat setmanal.

Arribem a la plaça de la Catedral de San Pedro de Jaca. Veiem onejar la bandera blanca al costat de la campana, senyal per als pelegrins de que Jaca està lliure d'epidèmies. Es renova cada any el dia 3 de maig, dia de la Santa Creu.
La construcció de la catedral s'inicià l'any 1077 per ordre del segon rei aragonès, en Sancho Ramírez. Va ser declarada Monumento Nacional l'any 1931 i és considerada un dels monuments romànics més importants d'Espanya. 

Les diferents alçades de la nau corresponen a diferents reformes i ampliacions que es van fer amb el pas dels temps. La més important va ser causada per l'incendi que patí tota la coberta interior de la catedral que era de fusta, l'any 1447.

El pòrtic lateral es va construir amb columnes i capitells provinents del claustre romànic que es va enderrocar el s. XVII.

Capitells del pòrtic originaris del desaparegut claustre romànic.

Al timpà de la portada lateral es representa l'escut pontifici: la tiara amb les claus de Sant Pere, patró de la ciutat.
També hi és present a l'arquivolta superior el "ajedrezado jaqués", un tipus de decoració que des de Jaca es va estendre per tot el Camino de Santiago.

Al mur lateral del pòrtic trobem tallada a la pedra la "vara jaquesa", unitat de longitud que mesurava 77 cm i que es va utilitzar a l'Aragó fins al s.XIX.

La planta de la catedral es de tipus basilical, amb tres naus separades per gruixuts pilars i columnes,  tancats per arcs de mig punt que suporten la coberta. Estil romànic pur.

Però quan aixequem el ulls en trobem amb una coberta amb nerviacions entrellaçades típica del finals de l'estil gòtic i inicis del Renaixement. Efectivament va ser construïda durant el s. XVI, aixecant la seva alçada i obrin finestrals per millorar la il·luminació.

L'absis del prebiteri va ser ampliada l'any 1790 amb l'objectiu de traslladar-hi el cor i l'orgue que fins llavors estaven situats al mig de la nau central. Aquesta ampliació i reforma va suposar la pèrdua de  retaule del s. XVI.
Els frescos que decoren la cúpula i els lateral són obra del monjo Manuel Bayeu, cunyat de Francisco de Goya.
Presidint el presbiteri es troben tres urnes de plata que contenen reliquies: la central de Santa Orosia, patrona de Jaca,  a la izquierda Sant Voto i Sant Fèlix, fundadors de l monestir de San Juan de la Peña, i a la dreta, Sant Indalecio, pertanyent també a San Juan de la Peña.

A la nau lateral dreta, ocupant la mateixa longitud del creuer, al s. XVI les famíles més poderoses de Jaca es van fer construir capelles on també serien enterrats. 
Aquesta és la de Sant Miquel, pertany a la famíla Lasala. Juan Lasala, el seu promotor, va ser un dels banquers del rei Carles I.

A la nau lateral esquerra, al costat de la porta principal es troba la capella de Santa Orosia, patrona de Jaca, que és la que està destinada al culte. Va ser construïda a finals del s. XVII i inicis del s. XVIII . Destaca el retaule barroc de fusta policromada, amb la imatge de la santa presidint l'altar.
La historia de Santa Orosia és digna de ser coneguda. Clicar.

També des de la nau lateral esquerra s'accedeix al claustre, enderrocat durant el s. XVII per ampliar la catedral.

Des de 1970, les dependències annexes al claustre acullen el Museo Diocesano on es pot visitar una extraordinària col·lecció de pintures romàniques procedent de les esglésies dels voltants.

Sortim de la catedral per la "Puerta Magna" que actualment només s'obre en dies assenyalats. El "nàrtex" del s. XI acollia els fidels abans d'entrar a les celebracions, i aquells que per ser considerats impurs no podien entrar.
També es pot considerar una protecció de la portada.
Presideix la portada un gran crismó romànic esculpit en relleu al timpà.

El Crismó és la representació de Déu trinitari: A la part superior del cercle la P del "Pare", als dos laterals alfa-omega, el "Fill" i a la part inferior la S de "l'Esperit Sant". Les flors a l'interior del cercle simbolitzen el paradís.

El crismó està flanquejat per dos lleons: 
El de l'esquerra, amb la boca tancada, protegeix al seus peus un home caigut que amb una mà subjecta una serp, símbol del pecat.
A la dreta un altre lleó amb la boca oberta mostrant les dents trepitja un os i un basilisc.

A l'esquerra de la porta podem observar una pila d'aigua beneïda  per què els fidels es senyin abans d'entrar i la columna del costat, molt erosionada pel costum dels peregrins de passar la seva mà en senyal de salutació, com es feia a Santiago amb la imatge del sant.

Continuem la nostra visita dirigint-nos cap a la Cuidadela de Jaca o Castillo de San Pedro.

La ciutadella de Jaca va ser construïda per ordre del rei Felipe II  entre els anys 1592-1670 amb l'objectiu d'aturar invasions franceses.
Té forma pentagonal amb 5 balurads, un a cada angle, i rodejada per un fossat amb un perímetre de 1060 m.

La Ciudadela només ha participat en un esdeveniment bèl·lic: la Guerra Napoleònica. Va ser ocupada sense resistència des del 1809 fins al 1814, alliberada pel general Espoz y Mina.
Es pot visitar el seu interior.
Més informació:  clicar

Acabem la visita guiada agraint a la Pilar haver-nos fet gaudir de la ciutat de Jaca.

Un passeig pels voltants del la Ciutadella és relaxant per jaquesos i visitants.

O gaudir de l'ombrejat "Paseo de la Constitución".
Un passeig testimoni de la història contemporània de Jaca:
Inaugurat pel rei Alfonso XIII el 1898: Paseo de Alfonso XIII.
Proclamada la República el 1931: Paseo de Galan y García (militars de la guarnició de Jaca que l'any 1930 van fer una proclama contra  Alfonso XIII a favor de la República i que van ser afusellats).
El 1939, acabada la Guerra Civil: Paseo del Generalísimo.
I desde 1978: Paseo de la Contitución.
Al final del passeig, arribem fins al "Monumento a la Amistad", també conegut com "de los enamorados", obra de l'artista saragossà Miguel Cabré.

I acabem al "Rompeolas" a l'hora adequada per gaudir d'una bella posta de sol.





Però hi ha més opcions: com baixar fins al pont medieval del Sant Miquel que creua el riu Aragón.

Anar fins als jardins del Paseo de la Cantera on està ubicada l'escultura "Monumento a la Jacetània": un anacoreta de ferro de 7 m d'alçada i 2.000 kg de pes que sosté el claustre de Sant Juan de la Peña.

O podem acabar el dia practicant patinatge sobre gel al Pabellón de Hielo.















Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada