Caminaires de les Faldes del Montseny

Caminaires de les Faldes del Montseny

divendres, 20 d’octubre del 2017

Camino de Santiago 2017. Etapa 2: Navarrete-Nájera-San Millán de la Cogolla


Data: 29 de setembre del 2017
Responsables de l'etapa: Fina López i Manel Carbó

Comencem la 2º Etapa a les portes de l'església de
Nuestra Señora de la Asunción.



A la plaça de l'església s'hi troba el "Monumento al alfarero".
Navarrete té una llarga tradició en l'artesania de la ceràmica i encara actualment existeixen 10 indústries i tallers terrissaires.

A mitjans de juliol s'hi celebra la "Feria Nacional de Alfarería i Ceràmica".

L'edifici és d'estil renaixentista, contruït entre els segles XVI i XVII.


Del seu interior destaca l'amplitud de la nau i el retaule barroc que presideix l'absis de l'altar major.



La Calle Mayor Alta, continuació de la plaça de l'església,  és l'inici del nostre itinerari. La senyalització ens guia per l'interior de la població en direcció a l'antiga carretera de Nájera.


El recorregut del Camino en paral·lel a la carretera no té cap dificultat per l'amplitud del sender.

Ja als afores de la població, a ran de carretera, ens trobem el cementiri. La seva entrada i en seu perímetre s'hi van instalar diversos elements procedents de les ruïnes de l'hospital de San Juan de Acre.


Destaca la seva portada d'un estil romànic tardà. Consta de cinc arquivoltes molt decorades que acaben en capitells que coronen les columnes laterals.


A l'interior del cementiri, en una finestra també originaria de l'hospital de San Juan de Acre, un capitell té la que se suposa que és la més antiga representació escultórica de dos pelegrins descansant i menjant.



Passat el cementiri, el camí diexa el marge de la carretera i s'endinsa entre vinyes. Caminarem uns 3 km amb aquest paisatge: camí de terra i sense desnivells considerables.



Passada la cooperativa vinícola de Sotes el camí torna a trobar-se amb la A-12. Farem un bon tram d'uns 3 km en paral·lel a l'autopista.
Trobem un desviament per anar a Sotes, però continuem cap a Nájera.



Abans d'arribar al desviament de Ventosa trobem una zona de descans. Encara és aviat per aturar-nos. Seguim  l'itinerari. No trobarem cap població abans d'arribar a Nàjera.


Ja ens dirigim cap al Alto de San Antón. Malgrat el nom, el desnivell és suau. La major dificultat és que el camí es troba molt erosionat i pedregós.


Quan coronem l'Alto de San Antón, a l'altre vessant hi trobem la vall del riu Najerilla, amb la població de Nàjera al fons, mig amagada per la calitxa de migdia. Som a 8 km del nostre destí.

El descens es fa per bon camí, però més llarg del que sembla. És la impaciència d'arribar al final d'etapa.

Ja molt a prop de Nájera ens aturem  al "Poyo de Roldan" un turó coronat per un "guardaviñas" circular on segons la tradició tingué lloc la lluita entre Roldan i el gegant Farregut, tota una llegenda...

Fotografia obtinguda del web de l'Ayuntamiento de Nájera
Ens dispersem per la població buscant refer energies. Tenim reservada la tarda per visitar en Monestir de San Millán de la Cogolla.

A les 4 de la tarda som a les portes del monestir de San Millán de la Cogolla de Yuso (de abajo).

Els seus orígens es remunten a l'any 1058 quan el rei de Navarra Garcia III va ordenar contruir un nou monestir on benerar les relíquies de Sant Millan, procendents del Monestir de "Suso" (de arriba).

Sota la protecció de Sant Millan, l'any 939  el rei de Lleó Ramiro  III, el comte de Castella Fernan González i el rei de Navarra Garcia Sánchez I, van véncer el califa de Córdova  Abd ar -Rahman III, consolidant la frontera cristiana per sota del riu Duero.
Sant Millan fou proclamat patró de Castella.

Els Caminaires també ens posem sota la protecció de Sant Millan



L'actual monestir va ser contruït pels monjos benedictins en vàries etapes durant els segles XVI i XVII.

Des de 1898 pertany a l'ordre dels Agustinos Recoletos.


A la biblioteca del monestir s'hi van trobar els primers escrits en llengua castellana i vasca que es coneixen: eren anotacions que que va fer un monjo  el dia 13 de juny de l'any 964 preparant el sermó que dirigiria als fidels.

S'hi conserven extraordinaris exemplars de grans "cantorals" i còdex mediavals.
El sistema de ventilació i guies per la seva extracció són els originals.


De l'àmplia visita, destaca l'església, amb una estructura de transició del gòtic al renaixement.



L'altar major està presidit per un llenç representant Sant Millan obra de Fra Juan de Rizzi, alumne de El Greco.
Sant Millan va tenir la consideració de "co patró d'Espanya" juntament amb Santiago fins al concili Vaticà II.

La sagristia havia estat la "Sala Capitular" del monestir fins que al segle XVII va ser transformada i decorada en estil barroc. Totes les pintures murals són originals del s. XVIII i la seva perfecta conservació es deu a que el terra està recobert amb pedra d'alabastre que absorveix la humitat ambiental.

La joia més preuada del monestir és l'arqueta que va contenir les restes de Sant Millan.
L'original va ser destruïda l'any 1809 per les tropes de Napoleó. Va ser recostruïda i es conserven les plaques d'ivori originals del segle XI, que representen escenes de la vida del sant.

Quan ja comença a enfosquir deixem el monestir de Sant Millan de la Cogolla.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada