Caminaires de les Faldes del Montseny

Caminaires de les Faldes del Montseny

dijous, 11 d’abril del 2013

Collformic-Sant Cebrià de la Mora


Data de la sortida: 10 d'abril 2013
Sortida preparada per Martín Colomer
Participants: 17 Caminaires
Distància recorreguda: 9,900 km
Durada: 3 hores



A les 9,10 h iniciem la caminada partint des de Collformic (1.145 m)  seguint l'itinerai del Pla de la Calma. Avui som 17 caminaires i el nostre habitual acompanyant el gos Parche. Llueix el sol entre núvols grisos poc consistents. Temperatura de al volant de 10ºC i lleuger ventet.



Hem seguit el GR-5.2 que coincideix amb la "Ruta Verdaguer " i la ruta "Matagalls-Montserrat". seguint el Pla de la Calma (1.183 m) , amb vegetació de matolls, pròpia de zones amb molt de vent,  i alguna alzina.
Al cap de 20 minuts ja veiem l'entrada de la Plana de Vic, les Cingleres de Bertí i al fons, cap a ponent, primer la Mola i  molt difuminat per la boirina: Montserrat.




A poca distància vam arribar a l'única masia del camí: "la Caseta". No està habitada, però es conserva molt bé, tot i que els corrals ja s'han ensorrat.







I vam començar la baixada cap al nostre objectiu. Ja teniem a l'abast de la nostra vista l'església de Sant Cebrià de la Mora.

L'església de Sant Cebrià de la Mora està documentada des de l'any 1099 (segle X). 
Va ser restaurada l'any 1952.
És una petita església d'estil romànic del segle XII, feta amb carreus de pedra rogenca molt erosionada. Consta d'una sola nau amb coberta de canó i una absis. L'any 1580 s'hi afegiren dues capelles laterals, convertint-se en una planta en forma de creu. El 1722 es construí la portalada de ponent i  el 1799 el campanar. (Font: Diputació de Barcelona)






















Presidint la vall es troba el "Pedró", coronat per una creu de forja  que va ser restaurat per un grup excursionista el setembre de 2012. Era el lloc on es beneïen els conreus, les collites i es demanava la protecció contra les tempestes i altres perills.



La tornada va van fer seguint el mateix trajecte i observant com es va reintroduint l'explotació ramadera. Calia portar el Parche ben lligat.











Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada